Publicatie Zeilen.nl UK

Updated: Dec 10, 2020


Jochem


Op de site van de Engelse overheid lezen we het volgende: Wales is nog steeds in lockdown. Schotland is iets vrijer, eigenaren kunnen daar naar hun boot. Overnachten op de boot is in het VK nog steeds verboden, dus enkel dagtochten zijn toegestaan. Restaurants en hotels blijven gesloten tot 4 juli. Iedereen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomt moet vooralsnog 14 dagen in quarantaine. Maar hoe zit dat in de praktijk?


Jochem en Akane zijn aan hun reis begonnen, en reeds in Engeland aangekomen. “We vertrokken 21 maart vanuit Amsterdam met de Kairos. Twee maanden later lagen we nog steeds in Nederlandse wateren in verband met gesloten grenzen. Op 27 mei was ons geduld op en besloten wij koers te zetten naar Dover, Engeland. Dit was uiteraard tegen alle adviezen in. De aankomst in Dover was spannend. Worden we teruggestuurd? Valt het mee?


Aangekomen in Dover waren wij behoorlijk vermoeid. Gelukkig zijn we niet teruggestuurd. De volgende ochtend bleken we naast een RIB van de ‘Border Force’ te liggen. Er was een beambte bezig met reparatiewerkzaamheden. Na een prettig gesprek bood hij aan de douane op te roepen voor inklaring. Mijn zeilpartner heeft een Japans paspoort, dit moest dus gestempeld worden. Na ongeveer twee uur stonden er twee vrouwelijke douane beambten met mondkapjes op de kade achter het hek.

Er werden een aantal standaard vragen gesteld. Er werd geadviseerd een mondkapje te gebruiken, maar dit is niet verplicht. ‘Waarom zijn jullie naar de UK gevaren?’ vroeg de beambte. ‘Ja…de wind was gunstig…en er was aangegeven dat Dover een refugee port is’ zei ik. ‘Begrijpen jullie het verschil tussen nood en een luxe vakantie met een zeiljacht? Jullie mogen alleen aan land voor essentiële zaken.’ De toon was nors. Later bleek dat zij toch niet konden verbergen dat ze onze plannen erg leuk vonden.


Na het stempelen is ons verteld dat we zes maanden in de UK mogen verblijven. In deze periode mogen wij vrij rondreizen. Er is geen sprake van een vrijwillige onverplichte quarantaine.


Twee dagen later zijn wij maar Weymouth gevaren. Bij aankomst werden we direct weggestuurd door de havenmeester. We werden verzocht op zee te ankeren met twintig knopen wind aan lager wal. Na enige onderhandeling per telefoon met de Portland Port Authority mochten wij ankeren bij Castle Cove sailing Club, dit is binnen de pieren. Er is verder geen restrictie om aan land te gaan. Op het strand en in het stadje is het erg druk. Iedereen lijkt zijn normale ritme opgepakt te hebben. Wel zijn sommige niet essentiële winkels op last van de overheid gesloten. In de praktijken verkopen sommige van deze winkeliers ons stiekem onderdelen, de deur gaat dan wel achter ons op slot. We zijn van plan komend weekend naar Falmouth te varen.


Terugkijkend op de afgelopen periode is gebleken dat vooraf de angst voor problemen veel groter is dan de realiteit waar heeft gemaakt. De uitzonderlijke situatie en het gebrek aan ervaring maakt het vertrek voor ons een zeer grote stap.”

57 views0 comments

Recent Posts

See All

Time to enjoy nice weather and the good swells rolling in. The weather is very pleasant. Calm nights with a fresh breeze in the afternoon. The swell breaks on paddling distance from the ship and the t